ב- 1 לינואר 2019 נכנס לתוקפו חוק לצמצום השימוש במזומן, תשע"ח-2018 (להלן: "חוק המזומן") שנועד להקל על תיעוד ומעקב אחר עסקאות ולצמצם את היקף הכסף השחור בשוק, כסף שלא ניתן לדעת האם שולמו עליו המיסים הנדרשים. אם בעבר ניתן היה לשלם לכל אדם וכל סכום במזומן או בשיק, היום יש על כך הגבלות, הנוגעות בין היתר להתנהלות ותשלום באמצעות שיקים.

מהו בדיוק ניכיון שיקים ולמה הוא חשוב?

לפני שנסביר איך חוק המזומן החדש משפיע על עסקאות ניכיון שיקים, נסביר מהי בכלל פעולה זו שעסקים רבים נעזרים בה על מנת לשפר את תזרים המזומנים: עסקאות רבות בארץ נעשות בתשלומים דחויים. פעמים רבות, גם כאשר ישנו תשלום אחד עבור עסקה, הוא ניתן בשיטה של שוטף + 30 / 60 / 90 וכן הלאה. שיטת תשלום זו גורמת לעסקים רבים לקשיים וחוסר איזון בתזרים המזומנים שכן, הוצאות רבות משולמות במזומן ולאו דווקא בצורה דחויה ואילו ההכנסות כאמור, דחויות. ניכיון שיקים מאפשר פדיון של שיק דחוי באופן מיידי וכפועל יוצא, הזרמת מזומנים לעסק.

כיצד משפיע חוק המזומן על שיקים כאמצעי תשלום?

עד כה, שיקים סחירים – כאלה שלא צוין עליהם למוטב בלבד, יכלו להתגלגל ולעבור מיד ליד ללא הגבלה. הדבר הקשה מאוד על מעקב, תיעוד ויצר "כר פורה" לשימוש בכסף שחור. לכן, הוטלו מספר הגבלות הקשורות לשיקים:

  • אסור לעוסקים וחברות (עצמאיים הנותנים / מקבלים שיק לשימוש בעסק) לתת או לקבל "שיק פתוח" (שיק ללא שם המוטב) בכל סכום.
  • בין אנשים פרטיים (גם הנותן וגם המקבל) סכום שיק פתוח יכול להיות עד 5000 ₪.
  • הסבת שיק סחיר מותנית בכך שעל גב השיק יהיה רשום שם המסב, תעודת הזהות שלו וחתימה וגם שם הנסב.
  • הגופים המבצעים פירעון שיק כמו בנקים, בנק הדואר וגם חברות ניכיון שיקים לא יוכלו לפרוע שיק שלא מצוין בו שם הנפרע.
  • אסורה הסבת שיקים שסכומם הוא מעל 10,000 ₪ יותר מפעם אחת. מגבלה זו אינה תקפה להסבת שיק לטובת בנק ו/או נותן שירותי אשראי מורשה – חברות מימון וניכיון שיקים אשר מחזיקות ברישיון הדרוש לכך (להלן: "נותן שירותי אשראי").

איך ההגבלות משפיעות על ניכיון שיקים?

כאמור, ניכיון שיקים משמעו למעשה הסבת השיקים לצד ג' שהינו נותן שירותי אשראי או בנק תמורת קבלת תשלום מזומן, בניכוי עמלה. אם מקבל השיק הוא נסב בעצמו (כלומר, השיק עבר לצד ג'), לא תתאפשר הסבה נוספת לצד ג' שאינו בנק או נותן שירותי אשראי.

היכן מומלץ לבצע ניכיון שיקים?

רבים חושבים שאת הפעולה ניתן לבצע בבנק ולא מודעים לאופציות אחרות מחוץ לבנק. נכון, אכן ניתן לנכות בבנק שיק דחוי אולם, חשוב לדעת מה היתרונות אשר מציע השוק החוץ-בנקאי. במקרים רבים הבנק דורש ביטחונות עד לתאריך פירעון השיק הנקוב עליו, מצריך הגדלת מסגרת אשראי וכיו"ב. נותני שירותי אשראי חוץ-בנקאי מציעים את השירות ללא דרישת בטחונות נוספים, ללא צורך להגדיל את האובליגו של הלקוח בבנק, בזמינות מיידית ותוך מתן שירות יעיל ומהיר יותר.

חברת שלניר היא חברה ותיקה הקיימת מ- 1993!

אשר עוסקת בניכיון שיקים בתנאים נוחים על ידי בעלי מקצוע מומחים בתחום.

הצהרת נגישות עסק

  • מעלית
  • שירותי נכים
  • מרכזיה טלפונית מונגשת
  • חניה נגישה
צרו קשר
Scan the code
דילוג לתוכן